Dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon, geleceği tasarlayacak öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik alanlarına teşvik etmeyi hedefleyen bir programdır. Program öğrencilerin aynı zamanda enerji teknolojileri ve alternatif enerji kaynakları alanında da bilgi birikimlerinin artmasına katkı sağlamaktadır. Bu program; ekiplerin tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek enerji verimliliği sağlayan araçlar tasarlamaları ve pistte yarışmalarıyla gerçekleşmektedir.
Öğrenciler, tasarladıkları araçlar ile en az yakıtla en uzun mesafeyi gitmeyi hedeflemektedir.
Shell Eco-marathon, 2005 yılından bu yana 135’in üzerinde Türk takımı ve 2.000’den fazla Türk öğrenci Avrupa’daki yarışmaya katılmıştır. Türk takımları 2005 yılından bu yana 25 kez kendi kategorilerinde ilk 10’a girmeyi başarmışlardır.
2018 yılında Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu öğrencileri, 27 ülkeden 147 ekibin katılımıyla düzenlenen bu yarışmada Avrupa birinciliği kazanmıştır. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin tasarladıkları ve ürettikleri ‘Barbaros’, şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç kategorisinde Avrupa’nın en verimli aracı seçilmiştir. 2019 yılında Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı ise 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü kazanmıştır.
2020 yılında ise pandemi nedeniyle ilk kez çevrimiçi olarak düzenlenen yarışmada Türk gençleri, geliştirdikleri projeler ile Avrupa’da dikkat çekmiştir. Shell Eco-marathon Europe 2020 kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi’nin takımı olan UMAKİT hem “Döngüsel Ekonomi” hem de “Teknik İnovasyon” kategorilerinde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin takımı olan AE2 Takımı ise “Güvenlik Ödülü” kategorisinde ve TED Üniversitesi’nden ALECTED TAKIMI “Araçlarda Karbon Emisyonlarının İzlenmesi ve Azaltılması” kategorisinde Avrupa birincisi olmuştur. Program, pandemi koşullarının 2021 yılında da etkisini göstermeye devam etmesinden kaynaklı fiziksel yarışmalara ara verilen bu dönemde, sanal yarışmalar ile devam etmiştir. Bunlardan biri de “2050’ye Yolculuk” yarışması olmuş; dünyanın dört bir yanından lise ve üniversite öğrencileri ile “Mobilite geleceğinizde nasıl görünmeli?” sorusuna cevap aranmıştır.
Shell ve Microsoft iş birliği ile gerçekleşen bu yarışmada öğrencilerden bu hedef doğrultusunda mobilitenin geleceği alanında sürdürülebilir, yaratıcı, çevre dostu ve teknolojik fikirlerini kullanarak “Mobilite geleceğinizde nasıl görünmeli?” sorusuna 30 saniyelik reklam videosu çekmeleri istenmiştir. Bursa Uludağ Üniversitesi’nden UMAKİT Takımı, çektikleri ilgi çekici video ile Avrupa & Afrika Bölge birincisi olmuştur.
Shell Eco-marathon, iki yıl aradan sonra 2022’de fiziki olarak gerçekleştirilmiştir. Hollanda’daki yarışlarda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu, özel değerlendirmeyle seçilen ‘Spirit and Perseverance Award - Takım Ruhu ve Azim’ ödülüne layık görülmüştür. Takım üyelerinin yarışma boyunca sergiledikleri zorlu koşulları aşma becerileri ve esneklik, uyum ve diğer takımlardaki arkadaşlarına sundukları destek ve yüksek enerjileri bu ödülü almalarında rol oynamıştır. 2023’te Circuit Paul Armagnac, Nogaro-Fransa’da gerçekleşen yarışta, 2’si lise ve 8 üniversite takımı olmak üzere 10 takımla katılan Türkiye, Fransa’dan sonra Almanya ile birlikte yarışa en çok takım gönderen ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı. Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AESK, bir araçla hem otonom hem de batarya elektrik olmak üzere iki kategoride yarışırken, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi BHS Eco Team ise 2 farklı kategoride 2 farklı araçla yarıştı. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi iki farklı takımla yarışlarda yer aldı.