Shell & Turcas akaryakıt istasyonlarında, Türkiye’de 2018 Mart ayında akaryakıt sektöründe kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla bir ilk olarak başlatılan “Shell’de Kadın Enerjisi” ile başladığı günden bu yana 8.000 fazla kadına istihdam sağlanmıştır. 2023 yılında 5.000 kadına iş imkanı sağlama hedefiyle yola çıkılan Shell’de Kadın Enerjisi, artık hem operasyonun önemli bir parçası olmuş hem de sektörde dönüşümü başlatmıştır.
Yönetim Kurulu’nun yüzde 42’sini, İcra Kurulu’nun yüzde 50’sini kadın liderlerin oluşturduğu Shell & Turcas’ta mesleğin kadını erkeği olmadığı inancıyla kadınların iş yaşamındaki yerinin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edilmektedir.
Sektörde her zaman “ilk”leri gerçekleştirmeyi ve sektöre “ilham vermeyi” ilke edinen Shell, “Shell’de Kadın Enerjisi” ile akaryakıt sektöründe bir dönüşüme öncülük etmiş ve sektöre ilham vermiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın himayelerinde, İŞKUR iş birliğiyle 9 Mart 2018 tarihinde başlatılan “Shell’de Kadın Enerjisi” ile kadınların istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışmaları teşvik edilmektedir.
Kadın çalışanların olduğu istasyonlar ile diğer istasyonlar müşteri memnuniyeti açısından karşılaştırıldığında kadınların hizmet verdiği istasyonlarda 2019 yılında yüzde 3, 2020 yılında ise yüzde 6 daha fazla memnuniyet sağlandığı gözlemlenmiştir. “Shell’de Kadın Enerjisi” erkek yoğun olarak bilinen akaryakıt sektöründe her kademede kadınların da çalışabileceği ve başarılı olabileceği konusunda ilham olmaya devam etmektedir.
Shell’de Kadın Enerjisi, kadın istihdamına sağladığı katkılar ile aralarında Milli İstihdam Seferberliği, Sürdürülebilir İş Ödülleri – Kadının Güçlendirilmesi, Felis Ödülleri, Kadın Dostu Markalar ödülü dahil birçok önemli ödülün sahibi olmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni’nde, 2022 yılı “Enerjide Örnek Şirket Ödülü”ne layık görülmüştür. Shell’de Kadın Enerjisi ayrıca, Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (ESKAR) Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu’nun yayımladığı “İş Yaşamında Kadın, Covid-19 Sürecinde Farklı Sektörlerde Analiz” adlı kitapta örnek uygulama olarak yer almıştır.
Shell & Turcas toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çeşitli projelerde iş birliği yaptığı Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nı (KEDV) desteklemeye devam etmektedir. 1986 yılından bu yana eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplum hayalini gerçekleştirmek için kadınların güçlenerek yaşamaları, toplumları ve dünyayı dönüştürebilmeleri amacıyla çalışan KEDV bünyesindeki kadınların hazırladıkları lavanta kutuları satın alınarak, yenilenen istasyonlarda karşılama masasında konumlandırılmıştır. Böylece kadınlara farklı alanlarda sürdürülebilir istihdam sağlanırken aynı zamanda farkındalık yaratılmıştır.